Beszélgetés Rebák Edittel, a Művész Kávéház üzletvezetőjével

Home / Beszélgetés Rebák Edittel, a Művész Kávéház üzletvezetőjével

A ,,Miért éppen turizmus?” kampányunk keretein belül Rebák Edittel, a Művész Kávéház üzletvezetőjével beszélgethettünk arról, hogy mit szeret a turizmus világában és miért ajánlja azt a fiatalok számára. Megtudhattuk, hogy a jó nyelvismerete miatt választotta ezt a szakmát, de természetesen vonzóak voltak számára a turizmussal összeköthető pozitív élmények és az utazás is. Munkáját rendkívül gyakorlatiasnak tartja, és véleménye szerint, napról-napra új élményekkel gazdagodik munkája során.Üzenete a fiatalok számára: Bátran válasszák ezt a szakmát, mivel komoly karrierépítési lehetőség és egyben élvezet, szórakozás rejlik benne.

Miért választotta szakmájának és hivatásának a turizmus-vendéglátást?

A pályaválasztás során egy dolog volt biztos számomra, olyan területen szeretnék dolgozni, ahol a kedvenc tantárgyam, a nyelv, így a nyelvismeret kulcsfontosságú. Emellett pedig azok a hívószavak, mint utazás, szálloda, szabadidő, rendezvény, élmény … stb., számomra mint végzős gimnazistának mindenképp vonzóak voltak. A családban is volt vendéglátós, így mindezek az érvek a Vendéglátóipari Főiskolára tereltek.

Mi az, amit legjobban szeret a szakmájában?

A főiskola elvégzése után sem bántam meg döntésemet, s ezen a pályán maradtam, ebben a világban dolgozni trendi. Tetszett, hogy a vendéglátás valójában egy nagyon gyakorlatias tevékenység, így hát a szakma fogásait a mindennapok során, élesben lehet megtanulni, az alapoktól kezdve. Ezen keresztül megtapasztalhatjuk a turizmus-vendéglátás iparág sokszínűségét, összetettségét és valódi értékét. Minden egyes új terület és feladatkör új és új tapasztalattal, élménnyel gazdagít.

Mit kapott, mivel gazdagodott eddigi pályafutása során?

A főiskolai nyári gyakorlatok során belekóstoltam az éttermi reggeliztetésbe, a pincérek, a szobaasszonyok, a recepciósok munkájába, a főiskola elvégzése után pedig egy szálloda vendéglátóipari eladójaként kezdtem a pályafutásom. Innen lépkedtem a ranglétrán felfelé, voltam üzletvezető, értékesítési vezető, de egy szállodát is vezettem. Mindez köszönhető volt a szakma iránti elkötelezettségemnek, szorgalmamnak, felfogásomnak. A kihívások elől nem futamodtam meg, ezekkel szembenéztem, s megerősítettek. A siker bennünk rejlik, a hozzáállásunkon nagyon sok múlik. A jó kommunikációs készség és nyelvismeret alap, de az sem árt, ha valaki nem ijed meg a munkától…

Mit üzenne fiatalkori énjének a turizmus szakmával kapcsolatban?

A turizmus-vendéglátás szakma jó választás volt, s ma is az; számtalan lehetőség, ígéretes karrier áll az ágazat leendő szakemberei előtt. Ez egy piacképes, jó jövedelmet biztosító szakma. Bár most, a pandémia idején nem kedvező a helyzetünk, de optimistán tekintünk a jövő felé, bízunk abban, hogy szakmánk hamar talpra áll, s a válság előtti szintre visszaállunk, s ismét mozgásba hozzuk a gazdaságot, ismét országunk nagyköveteivé válhatunk.

Mit üzen a mostani fiataloknak, miért érdemes a turizmus-vendéglátást hivatásul választani?

A 2020-as esztendő elejéig a turizmus és a vendéglátás a hazai gazdaság húzóágazatai voltak. A jelenlegi járványügyi intézkedések nem fognak minket megtörni, turizmus és vendéglátás nemcsak volt, hanem lesz is, a felkészült, nyelveket beszélő szakemberekre pedig szükség lesz.

Ha szereted a szép helyeket, érdekelnek a város és a régió természeti és kulturális értékei és ezeket megmutatnád másoknak is, ha szeretsz utazni, szervezni és emberekkel foglalkozni, vagy csak szereted az ínycsiklandozó fogásokat, jó ételeket, italokat …. , válaszd ezt a szakmát!

A turizmusban, vendéglátásban komoly karrierépítési lehetőség rejlik, komplexitásánál fogva sokféle álláshely tölthető be a munkaerőpiacon. A jó szakemberekért sorban állnak a munkáltatók, ami többek közt jobb lehetőségeket, magasabb fizetést jelenthet a talpraesett, gyakorlatias tudással felvértezett fiataloknak.

About Author