Portugália és Magyarország Michelin-csillagos találkozása

Home / Portugália és Magyarország Michelin-csillagos találkozása

Valami egészen rendkívüli történt szeptember 27-én este a Corvinus Egyetem egyik előadótermében – több, mint másfél éves kényszerszünet után a Corvinus Tourism Club megrendezhette az első személyes előadását.

Csoportkép vendégelőadónkkal, Jenei Évával, az Essência társtulajdonosával – Fotó: Regényi Dorottya / Corvinus Tourism Club

A Turizmus Világnapja alkalmából szervezett esemény keretében Jenei Éva, az Essência Étterem társtulajdonosa látogatott el hozzánk. Férjével, Tiago Sabarigo-val 2015 májusában találkoztak, akkor még nem sejtették, milyen izgalmas, áldásokkal és kihívásokkal egyaránt fűszerezett évek állnak előttük. Több évnyi, nívós szállodai és Michelin-csillagos éttermi tapasztalat után, 2020 júniusában, a koronavírus járvány kellős közepén vitték véghez szerelemprojektjüket, és megnyitották az első hazai, portugál, illetve magyar ízvilágot, identitást bemutató éttermet Budapesten. Gyermekük május 17-én jött világra, ezért a házaspárnak ez az időszak még nagyobb jelentőséggel bírt.

Érdemes kitérni arra, hogy mit is jelent az étterem neve. A házaspár számára ez a vendéglátáshoz fűződő viszonyukat tükrözi, ami mind a hangulatban, mind az ételekben bemutatkozik. Elengedhetetlen számukra az, hogy aki betér hozzájuk, színvonalas éttermi élményben részesüljön. A kitűnő fine-dining fogások mellett rendkívül fontos a pozitív benyomás biztosítása, ehhez Éva járul nagyban hozzá. Az étterem belső terét is ennek szellemében rendezték be, így a falat családi fotók, személyes tárgyak tarkítják, ezzel olyan hatást keltve, mintha saját nappalijukban látnák az embert vendégül. 

Fotó: Regényi Dorottya / Corvinus Tourism Club

Ez a hozzáállás a munkatársak kiválasztásában is nagy szerepet játszik – Éva elmondása szerint a felvétel során főleg a jelentkezők hivatáshoz való hozzáállását, szenvedélyét veszik figyelembe az erős szakmai tapasztalattal szemben. Számukra sarkalatos kérdés az, hogy mer-e dolgozni a náluk munkát vállaló személy. Ez nagyon lényeges számukra, ugyanis nap mint nap bizonyítani szeretnék, hogy megérdemelték a Michelin-csillagot. Az elért eredmény ráadásul még nagyobb felelősséget rótt mindannyiuk nyakába, hiszen több az elvárás, több a kritikus, emiatt nélkülözhetetlen számukra a tökéletességre való állandó törekvés.

Az Essência-ban kóstolható ételek legtöbb alapanyagát magyar kistermelőktől szerzik be, míg az elsőosztályú Distintus olívaolaj, vagy a sózott tőkehal Portugáliából származik, a menükhöz rendelt italválaszték azonban mindkét ország borvidékeinek legjobbjait vonultatja fel. A fenntarthatóságot nem csak a hazai termelők támogatásával kívánják biztosítani. Az étteremben ásványvíz helyett prémium minőségű szűrt vizet lehet fogyasztani, amit saját poharukban szolgálnak fel a vendégeknek, ezzel a lépéssel az üveghulladék-kibocsátásukat gyakorlatilag nullára redukálták.

Az itthoni gasztronómia helyzetére is kitért az Essência társtulajdonosa. A legégetőbb probléma véleménye szerint a mentalitásban keresendő, a fine-dining éttermekhez kapcsolódó sztereotípiákban. Missziójuk, hogy a szkepticizmus falait lerombolják, és befogadóbbá tegyék a vevőket ebben a műfajban. Az előadás során Éva felhívta a figyelmet az ágazat erősségére, fejlődésére, köztük a javuló összefogásra a szektorban tevékenykedők között – felismerték, hogy együtt, egy célért dolgoznak.

A koronavírus-járvány számtalan nehézséget hozott számukra, de intuitív döntések sorával, a körülményekhez való gyors alkalmazkodással sikerült mindezeket áthidalniuk. Előadásunk végszójaként Éva három fontos tanáccsal láttal el a megjelent fiatalságot: merjünk egyedül utazni, tapasztalatot szerezni és ne féljünk dolgozni, hiszen ebben rejlik a siker, valamint a fejlődés kulcsa.

Fotó: Regényi Dorottya / Corvinus Tourism Club

A CTC Magyarország első és legnagyobb turizmussal foglalkozó diákszervezete, mely fontosnak tartja, hogy a jelenlegi járványhelyzetben kiálljon a válság egyik legjobban sújtott ágazata, a turizmus mellett, és hangot adjon az érintetteknek, ezáltal is segítve a szektor mihamarabbi újraéledését. Emellett a CTC a YBG tagszervezete is egyben, mely a legnagyobb egyetemi diákszervezeti tehetségközösség.

About Author