EURO 2020 – Mi történik a szurkolói zónán túl?

Home / EURO 2020 – Mi történik a szurkolói zónán túl?

2021 egyik legnagyobb figyelemben részesülő eseménye kétségkívül a Labdarúgó-Európa-bajnokság volt. A tizenegy szervező ország között Magyarország is helyet kapott, az pedig külön izgalmassá tette a magyar szurkolók számára az idei EB-t, hogy a hazai válogatott pályára léphetett.

Csoportkép a két vendégelőadónkkal, Fűrész Ádámmal és Szabó Vilmossal – Fotó: Regényi Dorottya / Corvinus Tourism Club

A Corvinus Tourism Club a Turizmus Világnapja alkalmából, szeptember 27-én előadás-sorozatot rendezett, másfél év után ismét személyes részvétellel. A meghívottak az UEFA Euro 2020 szervezőbizottságából Fűrész Ádám projektmenedzser, valamint Szabó Vilmos projektvezető voltak. A beszélgetés során többek között arra is kitértek, hogy milyen feladatokkal és nehézségekkel kellett szembenézniük az EB megszervezése alatt, ezen kívül pedig személyes kötődésükről és a mindennapi munkájukhoz kapcsolódó feladatokról meséltek a nézőknek.

Mindketten önkéntesként, illetve gyakornokként kezdték pályafutásukat a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, ahol kezdetben a legkülönfélébb feladatokat kapták. Szabó Vilmos például “autó tankolóként” kezdte 2005-ben, de olyan változatos feladatokat is kapott, mint a labdaszedők befújása rovarriasztóval. Fűrész Ádám 2014-ben még csapatkísérőként dolgozott, nem sokkal később azonban bekerült Vilmos projektszervező csapatába.

A 2020-as Labdarúgó-Európa-bajnokság szervezésének előkészületeit már 2018-ban megkezdték. Kezdetben hárman feleltek mindenért, majd 51 főre bővült a csapat, a munka pedig számos kihívással járt. Meg kellett felelni az UEFA szigorú előírásainak, a csapatok és a partnerek igényeit is szem előtt tartva. Bonyolította a szervezést a járványhelyzet is, hiszen úgy kellett megoldani a testhőmérő kamerák felállítását és működtetését, hogy attól a beléptetés folyamata ne váljon hosszadalmassá, de a különböző országokból érkező játékosok beutaztatása szintén nehézségeket okozott. Nagy újítás volt az Euro 2020 telefonos applikáció, melyben az érdeklődők minden technikai információt megtaláltak a meccsektől kezdve a bejutási információkon át egészen a forgalmi változásokig.

Fotó: Regényi Dorottya / Corvinus Tourism Club

A lebonyolítás során szintén akadtak izgalmas helyzetek, amelyeket azonnal orvosolni kellett. Ilyen volt például, amikor a helikopter, amiből azt közvetítették, ahogy a csapatok eljutnak a stadionig, az indulás pillanatában még nem rendelkezett légtérhasználati engedéllyel. Telefonhívások és e-mailek hosszú sora után végül közvetlenül az illetékes hatóság dandártábornokától sikerült engedélyt szerezni, így megkezdhették az adást.

Az, hogy tizenegy ország együtt szervezi a bajnokságot, közel sem szokványos. Az EB-nek, történelme során először, nem volt konkrét házigazdája. Az UEFA az Európa-bajnokságok történetének 60. évfordulójára találta ki ezt a szervezési koncepciót, azonban utólag annyira költségesnek és bonyolultnak ítélték meg az országok eltérő jogszabályai és kulturális különbségei miatt, hogy a közeljövőben nem várható hasonló szervezés.

Az üzenet, amit Vilmos és Ádám továbbadna a mai fiataloknak, valamint 21 éves önmaguknak az, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget, és lehetőleg minél több területen próbálják ki magukat, hogy rájöjjenek, mivel is szeretnének foglalkozni. Mindketten szerencsésnek tartják magukat, mert a hobbijukból élnek, és vallják, hogy “jó munkával lehet példát mutatni”.

Fotó: Regényi Dorottya / Corvinus Tourism Club

A CTC Magyarország első és legnagyobb turizmussal foglalkozó diákszervezete, mely fontosnak tartja, hogy a jelenlegi járványhelyzetben kiálljon a válság egyik legjobban sújtott ágazata, a turizmus mellett, és hangot adjon az érintetteknek, ezáltal is segítve a szektor mihamarabbi újraéledését. Emellett a CTC a YBG tagszervezete is egyben, mely a legnagyobb egyetemi diákszervezeti tehetségközösség.

About Author