Miből lesz a sikeres kávézó?: Látókörbővítő beszélgetés Balázsi Péterrel

Home / Miből lesz a sikeres kávézó?: Látókörbővítő beszélgetés Balázsi Péterrel

Miből lesz a sikeres kávézó?

Április közepén a Corvinus Tourism Club és a Budapest Tourism Club Gate 4-es tagjai látókör bővítő beszélgetésen vehettek részt Balázsi Péterrel, a My Little Melbourne társalapítójával, aki mai napig feleségével vezeti a Madách téri specialty kávézót. Mióta 2012-ben megnyílt ez a kis csoda kávézó, rengeteg izgalmas dologba vágott bele Péter. A belsős rendezvényen a hallgatók betekintést nyerhettek, hogyan indult el a My Little Melbourne kávézó, mitől lesz egy kávézó specialty és mi az a café coaching. Erről hoztunk most nektek egy kis összefoglalót.

Szerencsefaktor

Balázsi Péter az előadás során többször hangsúlyozta, hogy a vendéglátóipar egy igen kemény szakma, de ugyanakkor nagyon fontos, hogy az ember jókor jó helyen legyen. Történetük egy 2012-es családi nyaralás kapcsán kezdődött. Családlátogatáson jártak Ausztráliában, amikor először kóstoltak bele a kissé citrusos ízvilágú specialty kávéba, ami mondhatni megváltoztatta az életüket. Gondolhatnánk, hogy szerelem volt első látásra, de mint kiderült ez koránt sem volt így. Ausztráliában más a kávékultúra. Ez a kávéfajta enyhén citrusos, más, mint a megszokott olasz ezért jó pár alkalom kellett ahhoz, hogy megkedveljék. És hogy miért kóstolták újra és újra? Mert olyan különleges ízvilágot nyújtott, amit még sosem tapasztaltak. Hazatérve sem tudták kiveri a fejükből, és az itthoniaknak is sokat beszéltek erről a kávéról, meséli Péter. Ekkor jött a javaslat ismerősöktől, ha ennyire szeretik ezt a kávét, miért nem vágnak bele és indítják el saját specialty kávézójukat. Nem is kellett sokáig gondolkodniuk, kilenc évvel ezelőtt, április 8.-án meg is nyitottak, és azóta is töretlen a sikerük.

Jó csapat

Kezdetben ketten feleségével indították el vállalkozásunkat, majd ezt követően családtagok kapcsolódtak be a munkába. Ezután olyan sikeres baristákkal tudtak együtt dolgozni, akik nemzetközi szinten is elismertek. Közülük volt aki náluk készültek fel a Latte Art Világbajnokságra és nagyon szép eredményekkel öregbítette a kávézó nevét. E mellett hisznek abban, hogy fontos a fiatal munkaerő, akit kezdettől fogva ők tudnak tanítani és terelgetni. Saját barista képző iskolájukban sok fiatal sajátítja el a szakma legfontosabb fogásait.

Folyamatos fejlődés

A café coaching fogalma még sokaknak ismeretlenül cseng, de talán ti is olyan kávézóban isszátok a kávétokat nap mint nap, ami Balázsi Péter segítségével indult el. A My Green Cup a Jászai Mari térhez közel, a Sixletter az Alkotmány utcában vagy a The Nook Specialty kávézó a IX. kerületi tűzoltó utcában, is az ő nevéhez fűződik, ilyen vagy olyan oldalról. Volt, ahol társ alapítóként volt, ahol üzleti partnerként, vagy ötletgazdaként segített az újonnan nyíló kávézóknak. Péter elmondása szerint ezekből sokat tanul és mindig nagy megtiszteltetésnek érzi, amikor ilyen feladatra kérik fel. Ha tehetitek látogassatok el ezekbe a kávézókba és bizonyosodjatok meg magatok is arról milyen szenvedéllyel űzik ezt a szakmát. Valamint, legyetek résen, mert pár héten belül nyílik a Csarnok téren legújabb kávézójuk a COFFEE WORKS is, amely az ő üzemeltetésükben fog működni. Corvinus-os hallgatóknak erősen ajánlott jövő évtől kiugrani hozzájuk órák közti szünetekben egy finom kávéra!

About Author